Porcje: 6
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 40 minut

Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
6 udek z kurczaka bez kości i skóry
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku drobno pokrojone
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżka curry w proszku
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczki mielonej kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka garam masala
400 g pokrojonych pomidorów
1 szklanka jogurtu greckiego
2 łyżki posiekanych liści kolendry
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
180 g Kalerosse™
1 łyżka świeżego soku cytrynowego
Przygotowanie:
Do garnka wlać oliwę z oliwek na średnio wysokim ogniu, dodać kurczaka. Smażyć przez 2-3 minuty z każdej strony, żeby się zarumienił. Wyjąć częściowo usmażonego kurczaka i ułożyć na talerzu i odstawić. Zmniejszyć ogień na średni. Do tego samego garnka dodać cebulę, czosnek oraz imbir. Podsmażać przez 3-5 minut aż do zeszklenia cebuli. Wmieszać curry, kminek, kurkumę, kolendrę, pieprz cayenne, garam masalę oraz pomidory. Wymieszać do połączenia i podsmażać przez 1-2 minuty. Dodać jogurt, 1 łyżeczkę posiekanych liści kolendry, sól, wodę i Kalerosse™, wymieszać do połączenia. Zwiększyć ogień na średnio-wysoki i zagotować sos. Włożyć kurczaka z powrotem do kociołka i pokryć sosem. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Położyć na talerzu i pokropić sokiem cytrynowym oraz pozostałą częścią kolendry.