Nasza polska Złota Jesień zachwyca kolorami. Cieszy nas ten widok. Zachęca do spacerów, a także do korzystania z bogactw, którymi karmi nas natura. To wspaniała pora dla smakoszy produktów sezonowych.


Warto wiedzieć, że za dany kolor owoców i warzyw, odpowiada konkretna grupa witamin czy składników mineralnych w nich zawarta. Sięgajmy po nie szczególnie o tej porze roku, póki są w zasięgu ręki. Im krótszy czas spożycia od momentu zerwania tym wyższa zawartość w nich cennych substancji odżywczych. Przez to są zdrowsze, smaczniejsze i po prostu tańsze.

Zatem w naszym jesiennym koszu wracając z targu, warzywniaka, ogrodu czy też lasu w szczególności powinny znaleźć się:
  • Złocisto-pomarańczowa dynia. W Polsce mamy dwa rodzaje dyni: Olbrzymią i Zwyczajną. Kolory dyni świadczą o wysokiej zawartości beta karotenu, który w procesach żywieniowych przekształca się w witaminę A. Ponadto dynie mają jadalne pestki, które są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego szczególnie powinniśmy zadbać, by znalazły się w naszej diecie np. jako przekąska czy dodatek do sałatek. Z miąższu dyni, codzienne menu wzbogacimy o atrakcyjne w smaku ciasta, kremy, placki.
  • Do rodziny dyniowatych zaliczamy również zbierane jesienią kabaczki, patisony, cukinie. Idealnie pasują na zapiekanki z pieca, które rozgrzewają w chłodne jesienne wieczory.
  • Pomidory, papryka, bakłażan to rodzina psiankowatych, bardzo bogatych w witaminę C. Taka forma kwasu askorbinowego jest najlepiej przyswajalna przez organizm. Żaden farmaceutyk nie zastąpi tej substancji z diety.

A czerwony kolor pomidora co ukrywa? Likopen i luteinę! Niezastąpionych antyoksydantów w szczególności ważnych, jeśli chodzi o profilaktykę chorób oczu i zapobieganie zmianom miażdżycowym.

Pamiętajmy o darach lasu, czyli o grzybach. Te niskokaloryczne produkty mają w swoim składzie wiele ważnych składników mineralnych. Warto z nich przyrządzać gulasze, a także pomyśleć o zimie i wykonać przetwory czy chociażby je ususzyć.

Czerwone jabłka, żółte gruszki, fioletowe śliwki ? zachwycają barwą kolorów, a przez to również szeroką gamą bezcennych antyoksydantów, którymi możemy urozmaicić naszą dietę. Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze to nic innego jak substancje chemiczne, które oczyszczają nasz organizm z wolnych rodników. Dzięki temu komórki organizmu nie starzeją się, nie chorują, po prostu pracują prawidłowo. Antyoksydanty wspomagają również odporność, o którą warto zadbać szczególnie teraz w okresie sezonu infekcji górnych dróg oddechowych.

Sposobem na zatrzymanie darów jesieni są wszelakie przetwory na przykład dżemy, konfitury, które pomogą nam na dłużej cieszyć się cennymi właściwościami tych produktów. Pamiętajmy jednak o tym, aby maksymalnie możliwie ograniczać dodatek cukru do takich domowych smakołyków.
Zatem zamiast kubka gorącej czekolady może zaproszę na mus marchewkowy pod pierzynką z posiekanych pestek dyni?

Przepis na mus marchewkowy
Składniki:
500 g marchwi
250 ml wody
Garść posiekanych pestek dyni
Przygotowanie:
Marchewkę gotować do miękkości. Zmiksować z odpowiednią ilością wody tak, by pozostawała ślad po ruchu łyżką. Przed spożyciem posypać posiekanymi pestkami dyni.

Są różne warianty do eksperymentowania: z serkiem mascarpone i z miodem, z żurawiną, z laską wanilii, z cynamonem, z imbirem..., a może z jabłkiem, śliwką?
Można także poeksperymentować z bananem, jabłkiem, śliwką..., mniam...


Życzymy smacznego eksperymentowania!