Składniki:
200 g ryżu Basmati
350 ml wody
1 łyżka oleju roślinnego
Stir Fry:
300 g piersi z kurczaka pokrojonej
w cienkie paski
1 opakowanie 150 g Kalerosse™
3 drobno posiekane ząbki czosnku,
1 łyżeczka drobno posiekanego korzenia imbiru
1 duża cebula, pojona w cienkie plasterki
3 duże pieczarki, pokrojone na plasterki
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 mała łyżeczka miodu
3 łyżki oleju
(najlepszy będzie olej z pestek winogron)

Przygotowanie:
Ryż:
W średnim rondlu rozgrzewamy olej i lekko przypiekamy ryż. Dodajemy wodę i gotujemy 12 minut pod przykryciem.
Stir Fry:
W czasie gotowania ryżu na dużej głębokiej patelni podgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w cienkie paski pierś kurczaka, po ok 3- 4 minutach dodajemy pieczarki, cebulę, imbir i czosnek, intensywnie mieszając obsmażamy całość przez ok. 3-4 minuty. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy kalerosse i smażymy całość intensywnie mieszając przez następne 3-4 minuty. Zdejmujemy z ognia dodajemy wymieszany z miodem sos sojowy i całość dokładnie mieszamy. Na duży talerz wykładamy ryż, dodajemy kurczaka z ugotowanymi warzywami i serwujemy na ciepło.