Porcje: 4

Składniki:
250 g Kalerosse™
1 łyżeczka posiekanego imbiru
1 łyżeczka posiekanego czosnku
1 łyżeczka posiekanej czerwonej papryki chili
5 łyżek oleju do smażenia
300 g paczkowanego makaronu ryżowego (marki własnej supermarketu)
300 g mieszanki warzyw oraz kiełki fasoli do podsmażania (marki własnej supermarketu)
3 łyżki tajskiego sosu rybnego (nam pla)
1 łyżki lekkiego cukru muscovado
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki pokruszonych prażonych orzeszków ziemnych
2 łyżki gałązek kolendry
1 limonka, pokrojona na ćwiartki
Przygotowanie:
W małym naczyniu wymieszać cukier i sos sojowy z sosem rybnym. Zblanszować Kalerosse™ lub ugotować je na parze albo w mikrofalówce bez przyprawiania. Smażyć w oleju do smażenia imbir, czosnek i chili przez 30 sekund, aż nabiorą aromatu. Dodać warzywa i kiełki fasoli. Dodać makaron i Kalerosse™ przed doprawieniem mieszanką sosu rybnego, cukru i sosu sojowego, stale mieszając na dużym ogniu. Przed podaniem posypać kruszonym orzeszkami ziemnymi i liśćmi kolendry oraz spryskać sokiem z limonki.
Jeżeli zależy Ci na czasie, możesz zrobić małe oszustwo, doprawiając danie kupionym gniecionym czosnkiem, chili i imbirem z sosem pad thai.
Można podawać jako danie wegetariańskie lub dodatek dla 4 osób. Danie można zmodyfikować, dodając kurczaka lub rybę albo resztki pieczonego mięsa.