Porcje: 4-6
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 18 minut

Składniki:
115 g makaronu penne
1 łyżka oliwy z oliwek
90 g Kalerosse™, pokrojonych na pół wzdłuż
2 szklanki posiekanej cukinii
1/2 średniej krojonej w kostkę cebuli
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
2 szklanki pomidorów koktajlowych
1 szklanka pokrojonej w kostkę mozzarelli
2 łyżki świeżej bazylii, posiekanej (lub 1 łyżka suszonej bazylii)
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czerwonego pieprzu
1/4 szklanki sera ricotta
1 duże jajko
Przygotowanie:
Podgrzać piekarnik do ok. 200°C. Ugotować makaron zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Odcedzić i odstawić. Podgrzewać oliwę przez 2 minuty na dużej patelni, której można używać w piekarniku. Dodać Kalerosse™, cukinię i cebulę; podsmażać przez 5 minut. Dodać do warzyw czosnek i pomidory; podsmażać przez 3 minuty. Zdjąć z ognia i wymieszać makaron, 1/2 szklanki mozzarelli, bazylię, oregano, sól i czerwony pieprz. Połączyć ser ricotta i jajko w małej misce. Wmieszać do makaronu. Posypać po wierzchu pozostałą częścią mozzarelli. Piec w piekarniku przez 15 minut.